היכן כדאי להתגרש
ההבדל בגירושים ברבני לבין בית המשפט לענייני משפחה
התחלת הליך של גירושים או הסכם גירושים, ישנם כמה שלבים מרכזיים שחשוב לדעת
- החלטה על גירושים: קודם כל, שני בני הזוג צריכים להחליט שהם רוצים להתגרש. אם יש הסכמה משותפת, התהליך יכול להיות קל ומהיר יותר. במידה וצד אחד הוא היוזם אז ההליך יכול להיות ארוך יותר וזאת תלוי במיקום מגורי הצדדים.
- ייעוץ משפטי: מומלץ לפנות לעורך דין לענייני משפחה שמתמחה בגירושין כדי לקבל ייעוץ משפטי. עורך הדין יכול להסביר את התהליך ולעזור לכם להבין את הזכויות והחובות שלכם.
- גיבוש הסכם גירושין: זהו השלב בו אתם מסכמים על כל הנושאים הקשורים לגירושין, כגון חלוקת רכוש, משמורת על הילדים, מזונות ועוד. תפקידו של עורך הדין הינו בלהסביר ולסייע בניסוח ההסכם.
- אישור ההסכם: לאחר שהסכמתם על כל הפרטים וחתמתם על ההסכם, ההסכם מוגש לבית המשפט לענייני משפחה לאישור. בית המשפט יבחן את ההסכם ואם הוא מקובל ולטובת הילדים (אם ישנם), ויאשר אותו. אך ורק אם הוא התרשם מכך שהצדדים מבינים את תוכן ההסכם ומסכימים לו בלב שלם. ישנם מקרים שבית המשפט מטיל ספק בהסכמת הצדדים ולכן דורש מהם או מאחד מהם ללכת לעורך דין חיצוני (אם וכאשר יש עו"ד מגשר בהסכם) שיסביר את תוכן הסכם הגירושין ויחתום בפניו שהוא או שהיא הבינו את כל פרטי ההסכם והם מסכימים לו בלב שלם, רק לאחר מכן יאשר השופט את הסכם הגירושין.
- סיום ההליך: לאחר אישור הסכם הגירושים על ידי בית המשפט או בית הדין הרבני, בני הזוג פונים עם ההסכם לבית הדין הרבני ומגישים בקשה לסידור גט ההליך יסתיים עם טקס קבלת הגט.
השלבים המרכזיים הללו יכולים להשתנות בהתאם למצב האישי של כל זוג ולחוקי המדינה. מומלץ תמיד להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה שמתמחה בגירושין כדי לקבל הכוונה וסיוע מקצועי בתהליך.
בית משפט לענייני משפחה אל מול בית הדין הרבני
בית המשפט לענייני משפחה
- סמכויות: דן בכל הנושאים הכרוכים בהליך הגירושים, כגון חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות ועוד, למעט עצם הגירושין עצמם.
- הליך פתיחה:
- יש להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה באזור שבו מתגוררים.
- חשוב לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים, כגון תעודות נישואים, מסמכים כלכליים ועוד.
- בית המשפט יקבע מועדי דיונים וידון בתביעות השונות שהוגשו.
בית הדין הרבני
- סמכויות: דן במתן הגט עצמו ובנושאים הקשורים לדין האישי של בני הזוג היהודים, כגון שלום בית, משמורת ילדים, ומזונות. ניתן גם לדון שם בנושאי רכוש ומזונות אם הסכימו לכך הצדדים או אם הוגשו התביעות קודם לבית הדין הרבני (מירוץ סמכויות).
- הליך פתיחה:
- יש להגיש תביעה לבית הדין הרבני באזור שבו מתגוררים.
- התביעה כוללת את פרטי בני הזוג וסיבות הגירושים.
- לאחר הגשת התביעה, ייקבע מועד לדיון בבית הדין הרבני.
מירוץ סמכויות
- בישראל קיים "מירוץ סמכויות", שמשמעותו כי המערכת המשפטית שבה נפתח ההליך הראשון היא זו שתדון בנושאים שהועלו בו. לכן, בני זוג רבים פותחים תביעות במקביל בשתי המערכות, כדי להבטיח את דיונם במערכת שהם מעדיפים.
מה עדיף לבחור?
- בית המשפט לענייני משפחה נחשב לעיתים כיותר מתקדם וליברלי בנושאים כלכליים, משפחתיים ומשמורת ילדים. נוטה להיות יותר כפוף לדין ולפרוצדורה של סדרי הדין. פעמים רבות הליך המשפטי עלול להיות ממושך ויקר יותר, תלוי במורכבות המקרה. בתי המשפט לענייני משפחה בדרך כלל עמוסים, דבר שיכול להוביל לעיכובים בסיום הגירושין.
- בית הדין הרבני מתבסס על ההלכה היהודית, וישנם זוגות שמעדיפים לדון שם בנושאים הנוגעים לדין הדתי. יודגש כי בית הדין הרבני פוסק הרבה פעמיים על סמך צדק ולא דין, ולכן יש מקרים שעדיף שם לדון ברכוש והכל תלוי מקרה פרטי של הלקוח/ה. לפעמים ניתן לסיים את התהליך מהר יותר מאשר בבית המשפט. זוגות דתיים עשויים להעדיף בית דין רבני בשל ההתאמה לדין הדתי והמסורת. רק בית הדין הרבני יכול לתת גט יהודי, כך שנושאי הגט חייבים להיות מטופלים שם, גם עם מדובר בזוגות מעורבים (יהודי/ה שנשוי או נשואה ללא יהודי/ה). בית הדין הרבני יכול להיות יותר שמרני בנושאים מסוימים, כמו חלוקת רכוש ומשמורת ילדים. קיימת תחושה שבית הדין הרבני עלול להיות פחות שוויוני בנושאים מסוימים, במיוחד לגבי זכויות נשים, אבל כיום זה דווקא להיפך, כיום בתי הדין נוטים יותר לטובת האישה וזאת לאור העובדה שמרבית הנשים הם אלו שפותחות בהליך הגירושין.
- גישור: מעריך גישות גישור ויישוב סכסוכים, דבר שיכול להוביל לפתרונות מוסכמים בין הצדדים
שיקולים אישיים
- הסכמות בין הצדדים: אם יש הסכמות ברורות ומוסכמות בין הצדדים, ניתן לשקול פתיחת ההליך במקום שבו יינתן השירות הטוב ביותר והמהיר ביותר.
- מטרות ספציפיות: אם יש לכם מטרות ספציפיות או נושאים חשובים שאתם רוצים לטפל בהם (כמו מזונות, משמורת ילדים וכו'), כדאי לבדוק היכן יש סיכוי גבוה יותר לקבל את ההחלטות המתאימות לכם.
סיכום
בסופו של דבר, ההחלטה תלויה בנסיבות האישיות שלכם ובמה שאתם מחפשים להשיג מההליך. מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה שיסביר לכם את היתרונות והחסרונות של כל מערכת בהתאם למקרה הספציפי שלכם, ויעזור לכם לקבל החלטה מושכלת. עו"ד מריאנו בעל ניסיון רב בדיני הגירושים וטוען רבני, כדאי להתייעץ טרם פתיחת הליך, ייעוץ ללא התחייבות וללא תשלום.