ביטול צוואה הדדית
האם אפשר לבטל צוואה הדדית בראיות אחרות ללא הודעת ביטול כדין
תחילה מהי צוואה הדדית?
צוואה הדדית היא צוואה שבה שני בני זוג קובעים זה לזה כי במקרה של פטירת אחד מהם, כל רכושו יעבור לבן הזוג השני. מטרתה של צוואה כזו היא בדרך כלל להבטיח כי הרכוש יישאר בתוך המשפחה ולא יתפזר בין יורשים נוספים, זה אפקט ההסתמכות של הצדדים על סמך הצוואות, שכל עוד הם חיים אף אחד לא יוכל לבטל את הצוואות ויהי מה.
ביטול צוואה הדדית בחיי שני בני הזוג
החוק הישראלי מאפשר לבני זוג לבטל צוואה הדדית כל עוד שניהם בחיים. ההליך לביטול צוואה כזו הוא יחסית פשוט ואינו מצריך פנייה לבית משפט.
הדרך לביטול:
- הודעה בכתב: על בן הזוג המעוניין לבטל את הצוואה להודיע על כך לבן הזוג השני באופן כתוב. ההודעה צריכה להיות ברורה ומפורשת, ולכלול הצהרה חד משמעית על רצונו לבטל את הצוואה ההדדית.
- מסירת ההודעה :ההודעה יכולה להימסר באופן אישי, בדואר רשום או באמצעות שליח. חשוב לשמור העתק של ההודעה ושל אישור על מסירתה.
- תוקף הביטול: מרגע מסירת ההודעה בכתב, בטלה הצוואה ההדדית של שני בני הזוג.
חשיבות ההודעה בכתב:
ההודעה בכתב היא תנאי הכרחי לביטול הצוואה ההדדית. הסיבה לכך היא הצורך ליצור הוכחה ברורה וחד משמעית לרצונו של אחד מבני הזוג לבטל את הצוואה ולהודיע לצד השני שגם הוא ישקול צעדיו. הודעה בעל פה אינה מספיקה.
מה קורה לאחר הביטול?
לאחר ביטול הצוואה ההדדית, כל אחד מבני הזוג חופשי לערוך צוואה חדשה או לשנות את הצוואה הקיימת. חשוב לציין כי ביטול הצוואה ההדדית אינו משפיע על זכויות הירושה החוקיות, כלומר, במקרה של פטירה ללא צוואה, הירושה תחולק על פי דיני הירושה.
סיבות לביטול צוואה הדדית
ישנן סיבות שונות שבגללן בני זוג עשויים לבטל צוואה הדדית, כגון:
- שינוי בנסיבות המשפחתיות: למשל, לידה של ילדים, סכסוך בין בני הזוג, פרידה פיזית, נישואים שניים או גירושין.
- חילוקי דעות: חילוקי דעות משמעותיים בין בני הזוג עשויים להוביל לרצון לבטל את הצוואה.
- רצון להעניק חלק מהירושה ליורשים נוספים: בני זוג עשויים להחליט כי הם מעוניינים להעניק חלק מהירושה שלהם לילדים מנישואים קודמים או לקרובי משפחה אחרים.
האם יש דרכים נוספות לביטול צוואה הדדית במקום ההודעה בכתב:
אין לכך תשובה חד משמעית, כעיקרון כל ביטול של צוואה הדדית צריך להיות אך ורק על פי החוק ולא תתקבל טענה אחרת. אך יש פסיקות שונות ומגוונות, ואין לנו הלכה מחייבת ומסודרת אשר מייצרת לנו ודאות משפטית.
בעניין ת"ע 49989-12-22 פ. נ' האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב ואח'
בפסק דינו של כב' השופט ארז שני, שבחר לבטל צוואה הדדית אף שהביטול לא עמד בתנאי החוק: שם היה לנו צוואה הדדית או צוואה משותפת של המנוח והמתנגדת ( משנת 2007), עליה חל סעיף 8א לחוק הירושה, העוסק בצוואות הדדיות. המתנגדת (בת הזוג) טענה לקיום הצוואה ההדדית, על סמך סעיף 8א(ב)(1) לחוק הירושה בעניין המסירה ודרישת הכתב, המנוח לא הודיע לה בשום צורה שהיא על בטלות הצוואה, ולכן צוואה זו עודנה בתוקף ויש לקיימה.
נערכה צוואה חדשה שנים לאחר מכן (בשנת 2014). צוואה בעדים, בה ציווה המנוח את עיזבונו לאשתו החדשה, ובאם לא תהא בחיים בעת פטירתו, לשני ילדיה. הצוואה נערכה כ-5 חודשים בטרם פטירת המנוח מסרטן וכחודש לאחר נישואיו לאשתו. כפי שניתן לראות הגבר (המנוח בענייננו) לא ביצע המצאה כדין והודעה מסודרת לביטול הצוואות ההדדיות, לא עמד בתנאי החוק, אבל בכל זאת כב' השופט ארז שני המציא לנו קונסטרוקציה משפטית פרשנית שיש תחליף למסירת ההודעה, ואילו העובדות שצוינו בפסק הדין.
בית המשפט הסביר את הפסיקה בעניין זה:
"כלל יסוד בדיני צוואות הוא שהמצווה רשאי לשנות את צוואתו בכל עת שירצה. הוראה (בצוואה או מחוצה לה) השוללת את כוחו של המצווה לשנות את הצוואה או מגבילה אותו – בטלה".
(ראה: ע"א 4402-98 מלמד נ' סולומון , נג(5) 703 {פמ"מ – 17/11/1999}, גם סעיף 27 לחוק הירושה.
במקרה זה שלפני עסקינן בצוואה הדדית או צוואה משותפת של המנוח והמתנגדת, עליה חל סעיף 8א לחוק הירושה, העוסק בצוואות הדדיות. וכך ההוראות הרלוונטיות בעניין זה:
"(א) בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות).
(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
(1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים".
סעיף 8א לחוק הירושה התווסף לו בשנת 2005 בעקבות הצעת חוק הירושה (תיקון מס' 12), התשס"ה – 2005 (להלן: "תיקון 12").
"העקרון שבבסיס הצוואה ההדדית הוא ההסתמכות ההדדית בין המצווים, שלפיו אין לבטל חד צדדית את הצוואה. עקרון זה עומד בניגוד לעקרון הבסיסי המוגן בחוק הירושה – הוא החופש לצוות, שבשלו ניתן, עד רגע המוות, לשנות את הצוואה. בניסיון לאזן בין שני העקרונות מוצע לקבוע הוראות שונות לעניין ביטול הצוואה בחייהם של שני בני הזוג, שכן אז יכולים שני הצדדים לשנות את הצוואה, ולעניין ביטול הצוואה על ידי בן זוג אחד לאחר מות בן הזוג האחר".
בפסיקה נקבע כי בנסיבות מסוימות ניתן לסטות מדרישת מסירת הודעה בכתב, ובלבד שהמצווה השני ידע על עריכת הצוואה החדשה ו/או ביטול הצוואה ההדדית. ובכך ניתן מענה לרציונל ההסתמכות שמבוטא בדרישת החוק.
(ראה: ת"ע (חיפה) 15472-02-13 פלוניות נ' פלונית [נבו] {פמ"מ – 22/7/2014}).
כבוד השופט ארז שני קבע על פי הראיות שהיו בפניו את הדברים הבאים ובכך ביטל את הצוואות ההדדיות למרות שלא היה הודעת ביטול רשמית כמחויב בחוק להלן דברי כב' השופט:
"אף שאין חולק כי הודעת ביטול בכתב, כזו מציינת מפורשות את ביטולה של צוואת 2007, לא נמסרה על ידי המנוח למתנגדת ביהמ"ש קובע יש בהודעות אחרות שנמסרו למתנגדת, כמו הודעת פירוד המפנה אל סעיפי הסכם הממון הקובע הפרדה רכושית, הליכי גירושין מכוערים שהתנהלו בין המנוח למתנגדת כמו גם הוראות ביטול צוואות קודמות שנכללו בצוואות 2021 ו-2013, כממלאים את דרישת הוראת החוק בעניין ההודעה בכתב".
בעניין עמ"ש 12539-05-23 א.מ נ' מ.מ ואח'
פסק הדין בהרכב של 3 שופטים, בית המשפט המחוזי נוף הגליל נצרת, קיבל ערעור על פסק דין של בית משפט לענייני משפחה שקיבל תחליף להודעת ביטול צוואה הדדית.
שם בית המשפט המחוזי מדגיש לנו שאין הלכה בעניין תחליף לביטול צוואה הדדית: "הגישה לפיה בנסיבות מסוימות ניתן לסטות מדרישת מסירת הודעה בכתב ובלבד שהמצווה השני ידע על עריכת הצוואה החדשה או על ביטול הצוואה ההדדית – טרם מצאה את ביטויה בפסיקת בית המשפט העליון והיא מעלה קשיים בלתי מבוטלים". אז האם כבוד השופט ארז שני טעה? כמתואר לעיל, שהרי הפסק דין היה בבית משפט לענייני משפחה ואין הלכה מחייבת. ובכן, יש הלכות של בית משפט מחוזי שהם רק מנחות ולא מחייבות, ולכן לעיתים בית משפט עושה כראוי להשקפת עולמו, דבר שאינו רצוי.
כך קבע בית המשפט לענייני משפחה: "בית המשפט קמא הוסיף כי לא יעלה על הדעת שהמערער, ממנו ביקשה המנוחה להתגרש ולהיפרד רכושית בעודה בחיים, הוא שיירש אותה רק בשל היותו פורמאלית נשוי לה נוכח פטירתה בטרם קבלת הגט, וכל זאת שעה שהביעה רצון מפורש כי כל רכושה יועבר למשיבים בצוואה המאוחרת. משכך קבע כי מתקיימות במקרה זה נסיבות חריגות, בהן "עקרון תום הלב" או "זעקת ההגינות" פורצות מתוך הנסיבות עד כדי כך שעמידה על דרישת הכתב תהפוך היא עצמה "לבלתי צודקת"" (פסקה 17 לפסק הדין)
כך הפך בית המשפט המחוזי את פסק הדין של בית משפט לענייני משפחה: "מהטעמים הנ"ל, על משקלם המצטבר, ולו תישמע דעתי, אציע לחבריי לקבל את הערעור, באופן בו יבוטל פסק דינו של בית המשפט וייקבע כי הצוואה ההדדית והנספח לצוואה זו הינם תקפים ומחייבים, ואילו הצוואה המאוחרת בטלה ואין לקיימה" (סעיף 53 לפסק הדין).
סיכום
ביטול צוואה הדדית הוא הליך פשוט יחסית, אך חשוב לבצע אותו באופן מדויק על מנת להבטיח את תוקפו. כפי שראינו לעיל אין הלכה מחייבת של בית המשפט העליון ולכן קשה מאוד לבטל צוואה הדדית בראיות אחרות אם אין הודעת ביטול כמחויב בחוק, ואין וודאות משפטית בעניין זה.
ביטול צוואה הדדית הוא נושא בעל השלכות משפטיות וכלכליות משמעותיות. לכן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הירושות לפני ביצוע כל פעולה כל שהיא, כולל לעשות צוואה חדשה שסותרת את הצוואה ההדדית. עורך הדין יוכל לסייע בהכנת ההודעה בכתב, לוודא כי ההליך מתבצע כראוי ולבחון את ההשלכות המשפטיות של הביטול או לפחות לייעץ למי שעורך צוואה חדשה שסותרת את הצוואה ההדדית.
לעוד מאמרים מעניינים