צוואה ניצול הזקן המוחלש ניכור בגיל השלישי
עריכת צוואה היא פעולה משפטית חשובה, המאפשרת לאדם לקבוע את גורל רכושו לאחר מותו. עם זאת, במקרים רבים, עריכת צוואה עלולה להוביל למחלוקות משפחתיות, במיוחד כאשר מדובר בקשישים או באנשים הסובלים ממחלות נפשיות או מחלות אשר מגבילות את הפעולות היום יומיות ושמצריכות עזרה. אחת הסיבות העיקריות למחלוקות אלו היא חשש לניצול של אדם חלש או מוחלש על ידי בני משפחה או אנשים קרובים.
ניצול זקן מוחלש וניכור בגיל השלישי
- ניצול זקן מוחלש: תופעה זו מתייחסת למצב שבו אדם מבוגר, חלש או סיעודי, מנוצל על ידי אדם אחר, בדרך כלל בן משפחה (יתכן אף שכנים או מטפלת סיעודית), לצורך השגת רווח אישי, כגון כסף או רכוש. הניצול יכול להתבטא במגוון דרכים, לרבות התעללות פיזית ונפשית, גניבה, או הכפייה לחתום על מסמכים משפטיים, כמו צוואה, בניגוד לרצונו החופשי.
- ניכור בגיל השלישי: תופעה זו מתייחסת למצב שבו אדם מבוגר מנוכר מבני משפחתו האחרים, בדרך כלל על ידי השפעה של אדם אחד או קבוצה מצומצמת של אנשים. ניכור זה יכול להוביל לשינוי בצוואתו של האדם המבוגר, כך שבני משפחה מסוימים יורשו פחות או כלל לא, או שבכלל אדם זר יקבל את כל רכושו של המצווה.
השלכות משפטיות
במקרים של ניצול זקן מוחלש או ניכור בגיל השלישי, קיימת אפשרות לבטל צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת. בית המשפט יכול לבטל צוואה אם ימצא כי המצווה לא היה כשיר נפשית בעת עריכת הצוואה או שהיה נתון להשפעה בלתי הוגנת מצד אדם אחר, תוך ניצולו של המצווה.
הוכחת ניצול או השפעה בלתי הוגנת היא משימה מורכבת הדורשת הוכחות ברורות וחד משמעיות, שכן המצווה אינו עימנו כדי למסור את גרסתו. בתי המשפט בוחנים מגוון רחב של גורמים, כגון:
- היחסים בין המצווה לבין היורשים: האם היו קרובים או מנוכרים?
- מצבו הבריאותי והנפשי של המצווה: האם היה חולה, סיעודי או סובל ממחלת נפש?
- התנהגותו של המצווה: האם חל שינוי משמעותי בהתנהגותו לפני עריכת הצוואה?
- הנסיבות שבהן נערכה הצוואה: האם הייתה סודית? האם היו נוכחים אנשים זרים?
מניעת ניצול והגנה על קשישים
כדי למנוע ניצול של קשישים ולהגן על זכויותיהם, ניתן לנקוט בצעדים הבאים:
- עריכת צוואה מוקדמת: עריכת צוואה מוקדמת, כאשר האדם עדיין כשיר נפשית, יכולה למנוע מצבים של ניצול בעתיד, אך ניקח בחשבון שתמיד ניתן לערוך צוואה חדשה שפוסלת את קודמה.
- מינוי אפוטרופוס או ייפוי כוח מתמשך: מינוי אפוטרופוס לאדם מבוגר שאינו מסוגל לדאוג לעצמו יכול לסייע במניעת ניצול, תוך לקיחת אחריות על פעולות האדם המבוגר. כל אדם שמבקש למנות מי מטעמו כאשר בעת הצורך ידאג לו בן משפחה ו/או אדם אחר יכול לערוך עם עורך דין ייפוי כוח מתמשך, שבעת הצורך ידאג לצרכיו בלי שום מחלוקות בין בני המשפחה.
- פנייה לגורמי רווחה: במקרים של חשד להתעללות או ניצול, יש לפנות לגורמי הרווחה או למשטרה.
- ייעוץ משפטי: התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום דיני הירושות והצוואות יכולה לסייע בזיהוי סימנים של ניצול ולהגן על זכויותיך.
קראו עוד על צוואות וירושות
נצטט בתמצית את הלכות הקשורות כיבוד רצון המצווה וניצולו:
נקודת המוצא נוגעת לעקרון כיבוד רצון המת. ההנחה היא, כי צוואה מבטאת את רצונו האמתי של המצווה וזכויותיו לצוות מה שעל ליבו, זכותו להחליט איך יחולק עיזבונו לאחר לכתו מן העולם. כיבוד צוואתו של המנוח היא האוטונומיה של המצווה וזכות בעלותו על רכושו (בע"מ 4990/12 מיכאל זילברסון נ' חנן זילברסון [נבו] (13.11.2012)).
בדנ"א 95/1516 מרום נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נב (2) (1998) פרט כב' השופט מצא את מבחני המשנה שבהם יש כדי לסייע לבית המשפט לקבוע אם בעת כתיבת הצוואה היה המצווה נתון להשפעה בלתי הוגנת. המבחנים העיקריים אותם יש לבחון הינם מבחן התלות והעצמאות, מבחן התלות והסיוע, מבחן קשרי המצווה עם אחרים ומבחן נסיבות עריכת הצוואה
ב-ת"ע (ת"א) 40917-10-17 ש' א' נ' ד' ג' ש' [נבו] (21.9.2020) הוצע מבחן עזר נוסף על אלה שנקבעו בעניין מרום. לפי מבחן זה ייתכנו מצבים בהם ילד אשר התנדב מיוזמתו לטפל בהורהו במסירות בערוב ימיו, ייתפש כגורם מנכר מקום שבו יוכח, כי פעל מתוך מטרה להשתלט על ההורה ולהרחיק ממנו את בני המשפחה האחרים תוך ניצול חולשתו הפיזית והשכלית.
לא חייבים להוכיח את העילות כמקשה אחת, קרי, העילות הינם כמכלול שלם או חלופיות, כל מקרה לגופו, זאת על פי ההלכה החדשה "הלכת החוטים השזורים". נצטט את "הלכת החוטים השזורים" שנקבעה בבע"ם 4459/14 פלונית נ' פלונית [פורסם בנבו] (6.5.2015)):
"הוא בחן את סוגיית ההשפעה הבלתי הוגנת כמכלול. כך ראוי לנהוג. הנטל להוכיח עילת פסלות זו רובץ על המבקש את פסלות הצוואה (המשיב כאן). אך יש לזכור, כי לא פעם הראיות הינן נסיבתיות (ראו, למשל, הלכת מרום בעמ' 848). בענייננו, המשיב טען לעילות פסלות נוספות, כגון העדר כשרות ומעורבות בעריכת הצוואה. סבורני כי בצדק נדחו עילות אלה על ידי בית המשפט לענייני משפחה. אך עדיין, חוטים שונים של עילות שונות – הגם שלא היה בכוחם לבסס עילה עצמאית – יכולים להישזר יחד לרבדים המחזקים ומבססים את מסקנת בית המשפט המחוזי. ההשפעה הבלתי הוגנת העולה עד כדי שלילת הבחירה החופשית של המצווה הינה מבחן דינאמי ורחב כקשת החיים. בית המשפט המחוזי נעזר בחוטים השונים כדי להגיע לראייה כוללת המשקפת את מלוא התמונה"
ואולם למרות הלכת החוטים השזורים, בתי המשפט נוקט במשנה זהירות, כך שתישמר "למקרים מיוחדים בלבד" (ראו דברי כב' השופט סילמן בעניין עמ"ש (חי') 16408-05-20 א' נ' ב', פורסם במאגרים [פורסם בנבו]).
עו"ד מריאנו בעל הניסיון והמומחיות בהתנגדויות והגנות לצוואות
נושא הניצול של זקנים וניכור בגיל השלישי הוא מורכב ורגיש. חשוב להיות ערים לאפשרות של ניצול ולנקוט בצעדים הנדרשים כדי להגן על עצמך ועל יקיריך. לא תמיד בית משפט מקבל טענות של ניצול ללא ראיות ממשיות עם עדויות של שכנים ומכרים של המצווה, לכן יש להתייעץ עם עו"ד שמומחה בענייני ירושות וצוואות. לנו הניסיון הרב במקרים כגון אלו אשר משליכים על היורשים בכל צורה שהיא לניצול בן משפחתם.