שינוי פסק דין של מזונות ילדים
שינוי פסק דין של מזונות ילדים
הקדמה
פסק דין הנוגע למזונות ילדים אינו חקוק באבן. החיים דינמיים, ושינויים משמעותיים עשויים להתרחש בחיי ההורים והילדים, אשר עשויים להצדיק שינוי בסכום המזונות או באופן התשלומים, הסדרי הראייה או שינויים נחוצים אחרים. מאמר זה יספק סקירה מקיפה של הנושא, ויענה על שאלות נפוצות הנוגעות לשינוי פסק דין מזונות שניתן בהחלטה שיפוטית או בהסכם גירושין שאושר בבית המשפט.
מתי ניתן לבקש שינוי פסק דין מזונות?
בדרך כלל, ניתן לבקש שינוי פסק דין מזונות כאשר חל שינוי מהותי בנסיבות אל מול מועד פסק הדין המקורי שבתקופת זמנו הוא ניתן. שינויים כאלה עשויים לכלול:
- שינוי בהכנסה :עלייה או ירידה משמעותית בהכנסת אחד ההורים.
- שינוי בהוצאות: עלייה משמעותית בהוצאות הקשורות לגידול הילדים (למשל, הוצאות רפואיות חריגות, תאונות /תאונת דרכים, נכות, שינוי במסגרות חינוכיות).
- שינוי בזמני השהות: שינוי משמעותי בזמני השהות של הילדים עם כל אחד מההורים (שלא באשמת אחד מן ההורים לשינוי זה, אפילו אם אחד מההורים במילואים בזמן מלחמה ויש שינויים בזמני השהות).
- שינוי במצב המשפחתי: נישואים חוזרים, לידת ילדים נוספים, ומצב הכלכלי של ההורה עם משפחתו החדשה.
- שינוי במצב הבריאותי: של אחד ההורים או הילדים, מכל סיבה שהיא מוצדקת.
- ניכור הורי או אי התקיימות הסדרי ראייה מסיבות לא ראויות: כאשר ישנו בן מרדן שלא מעוניין לראות את מי מההורים. כאשר הורה אחד ממריד כנגד ההורה השני את מי מהילדים המשותפים. כמובן שהכל תלויי בגיל הקטין והנסיבות המיוחדות לצורך הקטנת מזונות.
- סרבנות של הקטין לראות את ההורה מעל גיל 18: כאשר הקטין מעל גיל 18 תשלום המזונות יורד לשליש. בהרבה מקרים שהקטין מסרב לראות את ההורה והקטין אינו משרת בצבא, והקטין גם עובד למחייתו, ישנו סיכוי שבית המשפט יסכים להפחית את המזונות הספציפיים לקטין הנ"ל ואף לעיתים לבטלם.
מהם השיקולים של בית המשפט בבחינת בקשה לשינוי מזונות?
בית המשפט יבחן את הבקשה תוך התייחסות לטובת הילד כערך עליון. השיקולים העיקריים שייבחנו כוללים:
- שינוי בנסיבות: האם חל שינוי מהותי בנסיבות מאז מתן פסק הדין המקורי?
- טובת הילד: האם השינוי המבוקש משרת את טובת הילד?
- יכולת ההורים: מהי יכולת ההורים לשאת בנטל המזונות?
- הוצאות הילדים: מהן ההוצאות הנדרשות לגידול הילדים?
- ניכור הורי או התחמקות מהסדרי ראייה: האם מתקיים ניכור הורי שפוגע בקשר עם הקטין, האם מי מההורים מונע ו/או הקטין נמנע מלהיפגש עם ההורה הנפגע?
- חובה על המבקש לבוא בידיים נקיות בבואו לבית המשפט: בתי המשפט נתנו משקל מיוחד לחובה לבוא לדיון בעניין זה בידיים נקיות, ראו לדוגמה פסק הדין בעניין בע"מ 3148/07 פלוני נ' פלוני (פורסם במאגרי המידע [נבו]), שם הבהיר כב' השופט רובינשטיין כי "לחיוב המזונות היבט חוזי…. הכפוף לדרישת תום הלב הקבועה בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973".
מסמכים הנדרשים לשינוי מזונות ילדים
המסמכים המדויקים הנדרשים להגשת בקשה לשינוי מזונות עשויים להשתנות בהתאם לבית המשפט ולנסיבות המקרה הספציפי. עם זאת, באופן כללי, תצטרכו לכלול את המסמכים הבאים:
- כתב תביעה מפורט: במסמך זה יש לפרט את הטענות לשינוי המזונות (עם תצהיר מפורט), להציג את השינויים בנסיבות שהתרחשו מאז פסק הדין הקודם, ולבקש את הסעד המבוקש (הגדלת המזונות, הקטנתם או שינוי אחר).
- פסק הדין המקורי: יש להגיש את הפסק הדין המקורי או את ההסכם שמסדיר את עניין הפירוד והמזונות ילדים, ושקובע את סכום המזונות שאותו רוצים לשנות.
- מסמכים כלכליים: תלושי שכר, דו"חות בנקאיים, חשבוניות, חוות דעת, וכל מסמך אחר המעיד על מצבכם הכלכלי ועל הוצאותיכם הקשורות לילדים.
- מסמכים רפואיים: אם ישנם שינויים במצב הבריאותי של הילדים או של אחד ההורים, יש לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים.
- מסמכים הקשורים לזמני השהות: אם חל שינוי בזמני השהות של הילדים, יש לצרף הסכמים או פסקי דין הקשורים לכך.
מהם הסיכונים הכרוכים בהגשת בקשה לשינוי מזונות?
הגשת בקשה לשינוי מזונות היא הליך משפטי מורכב ועשוי להיות ארוך ומייגע. בנוסף, קיים סיכון שהבקשה תידחה, ואף להיפך, הצד המבקש עלול למצוא את עצמו עם הגדלת מזונות ילדים במידה והוגש תביעה נגדית העוסקת בסוגיה המשפטית להגדלת מזונות.
נצטט בתמצית את הלכות הקשורות לשינוי מזונות:
בית משפט פסק לא אחת כי רק שינוי משמעותי יצדיק הדרשות חוזרת של בית המשפט לשאלת גובה המזונות (ר' ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה, פ"ד לו (3) 187 (1982); ע"א 5478/93 כרמי נ' כרמי [נבו] (פורסם בדינים); תמ"ש (ת"א) 107782/00 ח.א. נ' מ.ח. (17/05/2006, [נבו] פורסם בפדאור); ע"א 4515/92 שטיין נ' שטיין (13/6/94, [נבו] פורסם בפדאור). צריך להוכיח שמדובר בשינוי מתמשך ולא זמני, כמו גם שלא ניתן היה לצפותו מראש.
גם אם ניתן פסק דין בהסכמה, ניתן לפנות לבית המשפט, אבל צריך להוכיח שינוי נסיבות מהותי בקריטריונים העומדים בבסיס החיוב, ובכלל זה, יכולת ההורים, צורכי הקטין או זמני השהות של כל אחד מהקטינים עם ההורים (ר' ע"א 511/78 דלהרוזה נ' דלהרוזה, פ"ד לג (1) 449 (1979); ר' ע"א 442/83 קם נ' קם, פ"ד לח (1) 767 (1984); ר' ע"א 51/81 בראור נ' בראור, פ"ד לה (4) 231 (1981). בשינוי שיעור מזונות שנקבעו בהסכם גירושין, נדרשת זהירות בעת התערבות של בית המשפט, גם אם הוכח שינוי נסיבות, כי במסגרת הסכם הגירושין נעשה שקלול ואיזון של כלל האינטרסים השונים (ר' ע"א 4515/92 שטיין נ' שטיין (פורסם בנבו, 1994); ר' בג"צ 4407/12 פלוני נ' בית הדין הרבני הגדול (פורסם בנבו).
ההלכה שנקבעה בבע"מ 919/15 פלוני נ' פלונית ואח' (פורסם בנבו), חל שינוי בכל הנוגע לפסיקת מזונות עבור קטינים בגילאים שבין 6-15 שנים לגביהם חל הדין העברי, באופן בו בגילאים הנ"ל חבים שני ההורים באופן שווה במזונות ילדיהם מדין צדקה, כאשר החלוקה ביניהם תיקבע על פי יכולתם הכלכליות היחסית של כל אחד מהם, מכל המקורות העומדים לרשותם, ובשים לב לזמני השהות המתקיימים בפועל עם הקטינים. לצד זאת הובהר בבע"מ 7670/18 פלונית נ' פלוני, [נבו] שאין בהלכת בע"מ 919/15 [נבו] בכדי לשנות, לרכך או להשפיע על מבחן שינוי הנסיבות המהותי בתביעות להפחתת מזונות שנקבעו, בין בפסק דין חלוט שאישר הסכם כולל או הסכם קונקרטי, ובין בפסק דין חלוט שניתן לאחר הליך משפטי, טרם נפסקה הלכה זו. עוד נקבע שגם ככל וימצא שהתקיים שינוי נסיבות מהותי המצדיק את בחינת המזונות, זאת יעשה באופן מתוחם וזהיר וביחס לרכיב בו חל שינוי הנסיבות המהותי בלבד, ולפי העקרונות שנקבעו בבע"מ 919/15 [נבו].
(נלקח מפסק דינה של כבוד השופטת ליאת דהן חיון תלה"מ 31775-01-20 פלוני נ' אלמוני)
לסיכום: חשיבות הייצוג המשפטי
בשל מורכבות הנושא, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה לפני הגשת בקשה לשינוי מזונות. עורך הדין יוכל לסייע בהערכת הסיכויים להצלחה, בהכנת התביעה, וייצוגכם בבית המשפט, צריך להיזהר מהשוואות למקרים אחרים ולהתפתות להגיש תביעות ללא אסמכתאות והוכחות עם מסמכים לטענות אלו שהרי בית המשפט בענייני מזונות ילדים פוסק לעיתים הוצאות גבוהות מהרגיל, לאור חוסר תום לב ושימוש לרעה בהליכי משפט.